Un maraton într-un maraton – cam așa aș putea descrie pe scurt aventura din weekendul ce tocmai s-a încheiat, iar ŠKODA MTB Maratón Rajecké Teplice 2023 – al doilea maraton MTB din seria ŠKODA Bike Tour 2023 – doar a încheiat succesiunea de lucruri pe care le-am făcut începând de joi.

Rajecke Teplice MTB 2023

Joi după muncă am pornit spre Handlova unde am debarcat copilul din dotare la babina (200km). De acolo am pornit împreună cu doamna din dotare direct spre Arad (500km). Vineri am participat la un botez în Arad, iar de la petrecere am plecat înapoi spre Handlova (500km). Am ajuns aproape de 4 dimineața la destinație, iar după un somn de două ore am pornit spre Rajecke Teplice (60km) unde am luat startul în tura lungă la ŠKODA MTB Maratón Rajecké Teplice (75km). Odată încheiat concursul am pornit înapoi spre Handlova (60km) iar de acolo, cu mașina plină, înapoi spre Bratislava (200km). Astfel am parcurs ~1600km prin 3 țări, am participat la un botez și am terminat cu maraton MTB, totul în mai puțin de 48 de ore.

Concursul

Am ajuns la start destul de obosit dar hotărât să dau tot ce mai am pentru a face un concurs bun. După ridicarea numărului de concurs am făcut o tură de încălzire prin zonă și m-am aliniat la startul turei lungi. Având o licență UCI am putut lua startul din față fără să fiu nevoit să dau din coate sau să ajung la start cu 30 de minute mai devreme – un mare ‘well done’ organizatorilor pentru acest lucru.

Rajecke Teplice MTB 2023

Tura de 80km și 2300m elevație a fost scurtată cu 5km datorită ploilor abundende din zilele precedente. Organizatorii au eliminat un segment de 5km (parte a tuturor traseelor) aflat chiar înainte de final – o porțiune de traseu pe iarbă, în câmp. Decizia a fost luată pentru a evita eventualele accidente sau defecțiuni tehnice cauzate de noroi, dar chiar și așa tot nu am scăpat de acesta.

Traseul lung (75km cu 2200m) a fost format dintr-o buclă de 30 de km făcută de două ori + o porțiune de start și un mic ocol înainte de finish. Cu foarte mici excepții, în cea mai mare parte a concursului am rulat pe drumuri forestiere. Ținând cont de peisajul pe care îl oferă zona Rajec am fost puțin dezamăgit de simplitatea traseului, dar asta nu înseamnă că a fost ușor.

Rajecke Teplice MTB 2023

De la start au urmat 12km în continuă urcare. Am încercat să stau cât mai aproape de grupul de lideri dar nu s-a putut. Oboseala, lipsa formei dar și componența grupului din față au făcut imposibil acest lucru. Am reușit totuși să mențin un ritm destul de bun pe toate urcările din traseu (5 la număr), dar am avut dificultăți destul de mari în a păstra același ritm pe coborâri. Am setat suspensia bicicletei pentru noroi și suprafețe mai line, moi, dar mare parte dintre coborări au fost făcute pe drumuri forestiere acoperite de piatră (pentru consolidarea acestora). Ei bine, această piatră a făcut ca partea din spate a bicicletei să sară în toate părțile la viteză mare, fiind astfel nevoit să o las mai moale. Am pierdut 3 locuri în categorie doar pe primele două coborâri, fiind devansat de fiecare dată de rideri pe care îi depășisem pe urcare. Din păcate, după a doua coborâre lungă nu i-am mai ajuns din urmă.

Rajecke Teplice MTB 2023

Vremea a fost bună, perfectă pentru un astfel de concurs. Porțiunile cu noroi de pe traseu au fost relativ scurte, dar chiar și așa am ajuns la final încărcat de noroi.

Am terminat concursul pe locul 7 în categorie și pe 22 la general. Ținând cont de toată înșiruirea de evenimente ce au precedat acest concurs, mă declar satisfăcut de rezultat și bucuros că am luat parte la acest eveniment. A fost un weekend obositor dar plin de evenimente care ne fac viața puțin mai frumoasă (La multi ani Carla!)

Acum urmează un concurs de șosea după care mă pregătesc de cel de-al 3-lea maraton MTB din seria Škoda Bike Tour.