ŠKODA Svätojurský MTB Marathon 2023, sau, pe scurt, ”the perfect mud fest”. Cam așa poate fi descrisă experiența trăită în acest weekend în primul concurs de MTB din 2023. În acest an mi-am propus să mă concentrez mai mult pe competiții de MTB decât șosea, iar pentru asta mi-am ales și o țintă destul de îndrăzneață – să particip la toate concursurile (traseele cele mai lungi) care alcătuiesc ŠKODA Bike Open Tour 2023.

ŠKODA Bike Open Tour 2023”Experimentați atmosfera curselor de mountain bike din seria Škoda Bike Open Tour. Am pregătit piste noi pe care ne-am dori să salutăm atât profesioniștii cât și cicliștii amatori, familii cu copii și iubitori de e-bike. Bucurați-vă de mai multe numeroasele activități, de o organizare excelentă cu o abordare ecologică și de o serie de servicii disponibile, cum ar fi depozitarea bicicletelor, spălarea bicicletelor și o mulțime de băuturi răcoritoare.”

ŠKODA Svätojurský MTB Marathon 2023

Pentru a-mi atinge ținta pentru 2023 trebuie să particip la un număr de 6 concursuri de MTB care au loc în diverse părți din Slovacia. Pe lângă o condiție fizică bună și timp liber suficient mai e nevoie și puțină organizare pentru logistică și cazare în diverse locații din țară.

Primul concurs din această serie a fost ŠKODA Svätojurský MTB Marathon 2023. Cel mai ușor din punct de vedere logistic dar cu un nivel ridicat de dificultate pe partea tehnică și datorită condiției mele fizice. Traseul a fost lung de 70km cu o diferență de nivel de 2000m. Ca și cum concursul nu era deja suficient de greu și solicitant, am decis să mă deplasez la linia de start și înapoi acasă tot pe bicicletă. Așa am ajuns ca încălzirea, concursul și drumul înapoi acasă să însumeze puțin peste 100km parcurși. Ah, am uitat să menționez că a plouat înainte, în timpul și după concurs. Am uitat să spun și că a fost frig și foarte mult noroi. Dar a fost bine!

ŠKODA Svätojurský MTB Marathon 2023

Am început destul de tare concursul – nici nu prea poți altfel pentru că primii 2km sunt în urcare, una deloc ușoară – dar nu m-am putut ține de grupul de 20 de cicliști din fața mea. Am tras de mine cât s-a putut dar când picioarele nu te ajută, nu sunt prea multe de făcut. Am reușit totuși să rulez într-un grup de 4-5 cicliști pentru mare parte din traseu.

ŠKODA Svätojurský MTB Marathon 2023

Traseul de 70+ km este compus dintr-o buclă de aprox. 30km (care se parcurge de două ori – pentru tura lungă), plus o bucată de 5km la început (mare parte în urcare) și una de 5km la final (în coborâre). Până am intrat a doua oare pe buclă totul a fost relativ ok. Mi-am găsit un ritm destul de bun la care am rulat dar pe la km 40 am început să simt cum picioarele parcă ardeau. Am reușit să adun suficient acid lactic încât ”focul” din picioare părea un foc de tabără. Am fost nevoit să încetinesc puțin pentru a spera la o recuperare, și bine am făcut. Am terminat și a doua buclă pierzând doar două poziții în clasament.

ŠKODA Svätojurský MTB Marathon 2023

Bucata de final m-a găsit puțin energizat și am forțat mai mult pentru a limita pagubele decât pentru a spera să mai ajung din urmă pe cineva. Am terminat astfel concursul pe locul 5 în categorie și pe 21 la general, cu un timp de 3h și 26min, la 21 de secunde în spatele locului 4 și la 2 secunde în fața locului 6. Ținând cont de condițiile meteo și de condiția mea fizică, mă declar total satisfăcut și mulțumit de rezultat.

Urmează alte 5 concursuri din această serie, fiecare cu provocări și încercări diferite.

ŠKODA Svätojurský MTB Marathon 2023
ŠKODA Svätojurský MTB Marathon 2023