După mai multe vacanțe petrecute prin străinătățuri a venit momentul pentru o plimbare prin exotica țară România. Am făcut un traseu îndrăzneț ținând cont de infrastructura rutieră din România dar cu puțin noroc am reușit să vizităm tot ce ne-am propus. Pentru cele două zile am avut in plan să vizităm Castelul Peleș de la Sinaia, să facem o plimbare la pas prin centrul Brașovului și prin Sighișoara urmând să încheiem aventura cu o vizită la Salina Turda.

Autostrada A1 - Romania

Am pornit din Arad de la prima oră încercând să evităm aglomerația de pe șosea ajungând astfel în Sinaia puțin înainte de miezul zilei. Am vizitat castelul Peleș și ne-am plimbat puțin prin stațiune înainte de a porni spre Brașov.

Brașovul l-am găsit puțin mai aglomerat decât îl știam, cu șanse foarte mici de a putea lua cina la un restaurant decent fără a avea rezervare. Nu știu dacă numărul de turiști a crescut atât de mult, dacă numărul brașovenilor care i-au masa în oraș a crescut sau dacă nu sunt suficiente restaurante în zona centrală dar a fost nevoie de “un ghid local” pentru a găsi un loc decent unde să putem lua cina.

Fiind destul de obosiți nu am zăbovit prea mult înainte de a merge la cazare dar tot am reușit să belim ochii la principalele obiective situate în inima orașului.

Strada Sforii, Brasov

Din Brașov am pornit spre Sighișoara pe un drum absolut superb. Da, lipsește autostrada în zona aia dar drumul național traversează o zonă excelentă. Am ajuns în Sighișoara în aproximativ două ore și am găsit centrul vechi destul de gol. Autocarele cu turiști au ajuns deabia pe când noi deja plecăm, având astfel timp și liniște să facem o plimbare pe străzile pavate ale cetății. 

Sighisoara, Romania

Am rămas surprins de numărul mare de femei care au decis să facă plimbarea prin oraș în pantofi cu toc, o decizie deloc inspirată țînând cont de pavajul din piatră de pe absolut toate străzile din cetate. 

Am mai fost de două ori în Sighișoara până acum dar, cumva, niciodată nu mi-am făcut timp să urc până în vârful dealului prin tunelul acoperit. Căutat tunel, urcat până în vârf, belit ochii și făcut o poză. Checked.

Din Sighișoara am pornit spre Salina Turda, ultimul obiectiv rămas pe ordinea de zi. Am ajuns acolo urmând drumuri naționale și porțiuni de autostradă. Aplicația Waze e foarte bună în astfel de situații pentru că “decide pentru tine” când merită urcat pe autostradă și când nu, în funcție de timpul rămas până la destinație. 

Salina Turda, Romania

La Salina Turda nu am mai fost în trecut dar cum în ultimii ani a devenit una dintre principalele atracții din România am zis că e musai să o vizităm. Am rămas surprins  de contrastul dintre oraș plus drumul până la intrarea în salină și ceea ce au reușit să construiască sub pământ. Cu toate că am văzut nenumărate poze cu salina pe internet, la intrare am avut amândoi un moment de “WOW” când am văzut monstruozitatea ce se află sub pământ. Pentru cei care nu au ajuns încă acolo (dacă mai e cineva care nu a fost încă) recomand o vizită, e “must see”.

Salina Turda, Romania

Am petrecut ceva mai bine de o oră în galeriile salinei după care am pornit spre casă. Cu mult entuziasm am urcat în Turda pe autostrada A10 care era aproape goală doar ca să constat că încă nu e gata (nu am urmărit evoluția autostrăzilor din România – nu că ar fi vreo evoluție) și că pe drumul național din zona Alba Iulia se circulă bară la bară. 

Una peste alta a fost o excursie de două zile reușită în care am reușit să vizităm o grămadă de locuri faine din țară într-un timp destul de scurt.