Pe lângă cele câteva sute de ore de Netflix, câteva cărți citite și pierdut vremea pe internet, în cele trei săptămâni de concediu medical am făcut câteva schimbări programului meu de zi cu zi pentru a experimenta mici schimbări care contează pentru a mă trezi cât mai devreme, odihnit. Întotdeauna mi-am dorit să mă trezesc de dimineață, odihnit, dar cu greu reușeam să mă ridic din pat înainte de ora 8. De cele mai multe fiind deja obosit.
În cele câteva zile petrecute în spital, pe lângă stat în pat, dormit și zâmbit asistentelor care îmi schimbau perfuzia am observat că mă trezeam la 4-5 dimineața (când se făcea lumină) complet odihnit. Așa că mi-am propus ca odată ajuns acasă să încerc să-mi schimb vechea rutină pentru a reuși aceeași performanță ca în spital.
Prima modificare pe care am făcut-o a fost să dezactivez alarma și să las telefonul la încărcat peste noapte în altă cameră, nu pe noptiera din dormitor ca înainte. Funcția snooze a telefonului este considerată o binecuvântare pentru foarte mulți oameni dar în fapt este dușmanul suprem al trezitului de dimineață. Întreruperile de somn cauzate de abuzul snooze-ului îți dau peste cap organismul mai mult decât ai crede și te fac să te trezești într-o stare de parcă te-a bătut cineva toată noaptea. Știu asta pentru că foloseam această funcție de minim 5 ori în fiecare dimineață la un interval de 10 minute. Odată renunțat la alarmă și mutat telefonul în sufragerie am început să mă trezesc complet odihnit între 5 și 6 dimineața (vorbesc aici de trezit plus ridicat din pat). De multe ori am avut impresia că e deja târziu, că am dormit prea mult când de fapt era ora 5 dimineața.
Sunt un băutor înrăit de cafea. Beau în medie două cafele pe zi, fiecare dintre ele fiind un espresso dublu cu puțină spumă de lapte. Obișnuiam să beau unul dimineața și al doilea pe la 5-6 dupămasa. Am decis să fac și aici o schimbare. În loc să renunț la a doua cafea am decis să o mut cu 3-4 ore mai devreme. Acum beau o cafea dimineața când mă trezesc și a doua undeva în intervalul 12:00-15:00. Dacă ești o persoană cu sensibilitate la cofeină (așa cum sunt eu) atunci cafeaua băută cu mai puțin de 6 ore înainte de culcare o să-ți afecteze somnul. După ce am făcut această schimbare am observat că adorm mult mai ușor decât înainte. Nu mai trebuia să mă sucesc în pat, să mă uit la tavan sau să număr în gând oi sărind gardul pentru a adormi.
Alcoolul înainte de culcare – no go! Un pahar de vin seara la cină poate fi o încantare dar băut în ultimele două ore înainte de mers la somn va afecta atât somnul de peste noapte cât și starea în care o să fii odată trezit dimineața. Am făcut și acest experiment. Nu am mai băut alcool după ora 8 seara, iar pentru a merge și mai departe am hotărât să beau apă în cantitate dublă față de alcoolul consumat. Un pahar de vin a fost urmat de două pahare de apă. Am observat totuși că nu e indicat să bei prea multă apă în ultima oră înainte de mers la somn pentru că inevitabil te vei trezi în timpul nopții pentru a merge la toaletă. De când am făcut această schimbare nu am mai avut sentimentul de oboseală și durere în mușchi dimineața (așa cum pățeam de fiecare dată când consumam alcool înainte de culcare).
Nici nu-mi mai aduc aminte câte finaluri de film am pierdut forțându-mă să stau treaz până la final. Am decis să încerc să merg la culcare înainte de a mă simți complet istovit și înainte de a simți că mi se închid ochii stând în fața televizorului. La început pare puțin ciudat să mergi la somn înainte să simți nevoia de a dormi dar această schimbare (împreună cu cele enumerate mai sus) m-au ajutat pentru a avea un somn liniștit.
Perioada experimentului a fost de trei săptămâni. Mi-am modificat ora de mers la culcare de la 1 dimineața la un moment din intervalul 10:30-11:30. Odată întors la muncă voi avea o problemă cu asta pentru că eu termin munca la miezul nopții. O altă problemă o voi avea cu alcoolul înainte de culcare. Cum nu pot să beau alcool în timpul serviciului probabil că va trebui să mă limitez la un pahar de vin în zilele de weekend-Win-Win! De când am făcut aceste schimbări am constatat că mă trezesc în intervalul 5-6 dimineața fără alarmă, fără ceas, fără telefon și complet odihnit după 6-7 ore de somn.
Acestea sunt doar câteva mici schimbări care contează și merită luate în calcul dacă vrei să-ți îmbunătățești somnul și starea în care te vei simți odată trezit de dimineață. Nu știu care sunt explicațiile științifice dar sunt sigur că aceastea există. Rezultatele de mai sus sunt ceea ce am simțit eu după ce mi-am schimbat rutina cu care eram obișnuit de mulți ani încoace.