Undeva departe de noi, într-o țară mare, puternică și comunistă numită China apare un focar de infecție cu un nou virus (COVID-19) dar oficialitățile decid să nu informeze populația. Motivele sunt lesne de înțeles dar asta nu le face mai puțin stupide. Oamenii se îmbolnăvesc și mor cu miile dar în restul lumii nu se întâmplă nimic în afara unor titluri în presă.

Noi cazuri de infectare apar încet, încet în Europa si alte state ale lumii, în special in Asia. Oamenii citesc în presă despre asta dar își văd de treabă ca și cum nimic nu s-a întâmplat. Pe internet încep să apară glume despre virus și la adresa celor infectați. Evenimentele culturale, sportive sau de altă natură se desfășoară în continuare fără nici o problemă. Oamenii circulă înspre și dinspre zonele cu risc ridicat de infectare fără restricții ori măsuri suplimentare de protecție.

În Italia apare primul focar de infecție cu COVID-19 în Lombardia dar zona continuă să rămână deschisă liberei circulații. Cazurile de infectare cresc exponențial și lumea (în general străinii) începe să plece din zonă – nu atât din cauza fricii de infectare cât din cauza fricii că zona va intra în carantină totală. Odată cu fuga oamenilor din zonă începe și răspândirea virusului în țările vecine. Oamenii au fugit dar nu s-au asigurat în prealabil că nu sunt bolnavi sau purtători de COVID-19.

Evenimentele culturale, sportive și alte adunări de persoane încep să fie interzise în mai multe țări în care numărul de persoane infectate a crescut într-un ritm alert. Granițele mai multor state Europene (unele parte a spațiului Schengen) sunt semi-închise. Străinilor le este interzis să mai intre pe teritoriul acestor state iar localnicii care vin din exterior sunt obligați să stea în carantină la domiciliu minim două săptămâni.

Sportivi de talie internațională, vedete de Hollywood și chiar politicieni de rang înalt sunt testați pozitiv fiind infectați cu COVID-19. În mare parte dintre cazuri chiar acești politicieni nu au respectat măsurile de protecție impuse de statele pe care le reprezintă.

În tot acest timp pe internet circulă mai multe știri false și alarmiste decât informații utile, importante și de bun simț. Apare panica în rândul oamenilor și magazinele sunt luate cu asalt. Se fac provizii (de hârtie igienică?!?!?!?!?), se cumpără mult și fără logică. În toate aceste magazine oamenii stau îngrămădiți la cozi interminabile în ciuda sfaturilor de prevenție și siguranță primite de la oficialități. Se demonstrează astfel că panica și interesul personal primează în fața interesului comun și siguranței naționale.

Sistemele de sănătate din aproape toate țările afectate de pandemie sunt depășite de situație. Numărul ridicat de persoane infectate și decese din țări dezvoltate și cu sisteme de sănătate bine puse la punct arată de fapt că lumea nu e pregătită să facă față unei situații de criză. În ciuda măsurilor extraordinare impuse de mai toate statele, numărul persoanelor infectate și decedate continuă să crească.

Toți știu că omenirea a mai trecut prin astfel de situații de-a lungul istoriei și multă lume speră că vom învăța ceva din asta. Eu sunt mai sceptic în ceea ce privește învățatul din greșeli. Dacă aruncăm o privire asupra istoriei putem observa că aceasta se repetă din nou și din nou, ciclurile fiind aproape exacte. E un semn clar că nu știm sau nu suntem capabili ca indivizi să învățăm din greșeli și să nu le repetăm. Chiar și acum în perioadă de criză și pandemie putem observa cum pentru o bună parte a populației interesul personal primează în fața interesului comun, național si al bunului simt. Ne considerăm extrem de evoluați când de fapt suntem doar niște animale cu Iphone, televizor smart si Netflix.

Acest text este doar o notă personală și trebuie tratat ca atare.