Cu câțiva ani în urmă am avut primul contact cu un trainer indoor. Îmi aduc perfect aminte cât de dezamăgit am fost de senzația avută la sfârșitul unei ture de pedalat în sufragerie comparativ cu o tură prin pădure. Ei bine, anii au trecut și dorința de a mă antrena pe bicicletă indiferent de vremea de afară m-a făcut să-mi îndrept din nou atenția spre oferta de trainere de pe piață. Așa am ajuns fericitul posesor al unui Wahoo Kickr Core Smart.

Motivul principal pentru care am decis să merg pe mâna unui trainer a fost vremea urâtă de afară din urmă cu un an și lipsa de formă de la începutul sezonului competițional. De obicei nu mă las ușor speriat de vremea rea dar, când vrei să te antrenezi zilnic, e greu să găsești motivația necesară pentru a pedala 1-2-3 ore zilnic prin ploaie și frig. Diferența dintre două luni de antrenament de pedalat în funcție de vremea de afară și două luni de pedalat in sufragerie pe trainer se vede cel mai bine aici:

Pe lângă faptul că nu mai depinzi de vremea de afară, un alt factor important (cel puțin pentru mine) e timpul economisit cu echiparea atunci când pedalezi în sufragerie comparativ cu ieșitul afară în ploaie și frig.

Sezonul trecut a fost unul pierdut pentru mine așa că în luna Octombrie mi-am luat trainerul și m-am pus serios pe treabă cu gândul la sezonul din 2020. Pentru a face antrenamentul cât mai interesant cu putință am decis să-mi fac și abonament la Zwift. Asta a fost una dintre cele mai bune decizii luate până în prezent în ceea ce privește pregătirea fizică. Antrenamentul plictisitor și lipsit de motivație pe trainer în sufragerie e devenit dintr-o dată atractiv și interesant.

veloviewer projected year

Unii bicicliști îl consideră doar un joc și nu văd rostul unei ture de grup sau a unui concurs de ciclism online. Ei spun că turele, antrenamentele sau competițiile sportive din Zwift nu sunt reale, deci sunt fake. Ce pot eu să spun după aproape 4 luni de pedalat în sufragerie, de urcat Alpe du Zwift (o simulare 1 la 1 a celebrei cățărări Alpe d’Huez din Franța) de 17 ori până acum, de concurat în diverse competiții sau pedalat pur și simplu de plăcere pe trainer în sufragerie e că picioarele nu știu să facă diferența dintre 1 kilometru pedalat pe șosea și unul online. E sfârșit de Februarie și pot spune că de când am început să mă antrenez mai serios acesta e primul an în care mă simt în formă încă de dinaintea începerii sezonului competițional.

Merită investiția într-un trainer și abonament la Zwift? ABSOLUT! Dacă ești un iubitor al acestui sport și nu ai prea mult timp la dispoziție pentru antrenament (sau doar pentru o tură de plăcere) atunci asta e soluția.

Zwift Group Ride