Virusul ăsta mi-a oferit ceea ce mi-am dorit de multă vreme și mi-a luat ceva fără de care “nu pot trăi”. Mi-a oferit posibilitatea de a lucra de acasă pe termen nelimitat dar mi-a luat libertatea de a-mi petrece timpul în aer liber după bunul plac. În Bratislava ieșitul din casă nu este încă interzis (Slovacia nefiind în lock-down) dar posibilitațile limitate de a petrece timpul în aer liber și obligativitatea de distanțare socială fac ca timpul petrecut afară sa nu fie neapărat unul de calitate.

Slovacia nu este (încă) în lock-down pentru că aici oamenii au înțeles de la bun început pericolul pe care îl reprezintă infectarea cu acest virus și au respectat în mare parte toate regulile și avertismentele venite de la oficialități. Lumea a început să lucreze de acasă (acolo unde a fost posibil) încă de acum două săptămâni iar în magazine nu s-a mai intrat fără mască de protecție pe față.

Cu excepția magazinelor alimentare și a farmaciilor toate celelalte instituții, magazine, restaurante și baruri, mall-uri și-au închis ușile respectând cu strictețe regulile. Personal am rămas extrem de surprins de modul în care au reacționat oamenii de aici în comparație cu ce am văzut că se întâmpla în România în aceeași perioadă.

Centrul istoric din Bratislava în perioada carantinei – altădată invadat de turiști

În zilele cu vreme mai bună am ieșit din casă la câte o tură pe bicicletă – de unul singur – pastrând distanța față de puținele persoane întâlnite pe traseu. De două ori am ieșit la o plimbare pe jos, cu doamna, în locuri fără alte persoane (am folosit mașina pentru a ajunge în locuri mai puțin circulate) păstrând din nou distanța față de alte persoane. Singurele momente în care am fost în preajma altor persoane a fost la cumpărături. Încerc totuși să cumpăr doar strictul necesar și nu petrec mai mult de 15 minute în magazin. În zilele în care nu am ieșit deloc din casă am facut yoga și antrenamentele obișnuite pe bicicletă în sufragerie.

Eu călare pe bicicletă în sufragerie

Sunt unul dintre fericiții oameni care pot lucra de acasă fără nici o problemă, deci sunt mai puțin afectat financiar (deocamdată) din cauza situației create de această pandemie dar nu pot să nu mă gândesc la milioanele de persoane care au rămas fără loc de muncă, fără siguranța zilei de mâine. Cred totuși că indiferent cât de urâtă pare că este situația actuală, guvernele vor lua măsurile necesare de stimulare și ajutorare a companiilor pentru a trece cumva peste această perioadă. Nu suntem totuși implicați în niciun război. Este doar o situație de criză creată (pe neașteptate) de un virus scăpat de sub control.

În ciuda distanțării sociale pe care trebuie să o respectăm cu toții, acum mai mult ca niciodată e important să ne ajutăm unii pe alții cum și cât putem. Acum se va vedea dacă avem spirit civic, cât și dacă suntem buni unii cu alții. Această criză afectează intreaga planetă. De la cel mai sărac până la cel mai bogat si de la incult la cel mai inteligent, într-o oarecare măsură cu toții suntem afectați. E dureros să vezi la televizor că unii aleg să nu respecte reguli atât de simple precum statul în casă și preferă să lingă aceeași linguriță pe care au lins-o alte câteva zeci/sute de persoane înaintea lor. E de-a dreptul enervant să vezi că în ciuda tuturor informațiilor reale unii încă mai cred în tot felul de scenarii fanteziste și răspândesc fără niciun strop de responsabilitate știri false în spațiul public. Cu toate astea trebuie spus că aceste persoane nu sunt “majoritatea”. Acea majoritate e auto-izolată la domiciliu și responsabilă.

O să fim bine. Omenirea a reușit întotdeauna să treacă peste situațiile de criză. Cât de șifonați și sărăciți vom fi rămâne de văzut. Cred totuși că această criză a reușit să unească mai mult decât să dezbine.

Spalăte pe mâini, evită oamenii pe cât de mult posibil, deschide o carte sau chiar televizorul dar STAI ÎN CASĂ.