În cele mai multe țări din Europa există restricții de circulație și socializare dar în Slovacia acestea sunt aproape inexistente. Există și aici un set de reguli ce trebuie respectate dar acestea nu sunt atât de restrictive, permițând și chiar încurajând mișcarea în aer liber atâta vreme cât se respectă distanțarea socială și se poartă mască de protecție.

Profitând de faptul că acum lucrăm de acasă și că statul ne permite să circulăm liber în interiorul țării, am decis să schimbăm puțin aerul din Bratislava și dealurile numite munți cu un aer curat și munți adevărați, cu vârfuri de peste 1300m altitudine. Așa am ajuns în Handlova, un mic oraș minier situat într-o vale la puțin sub 200 km depărtare de Bratislava.

Ziua 1 – MTB in spatele blocului

Pentru că am decis să stăm aici o săptămână am împachetat ambele biciclete. Imediat ce am ajuns și am terminat de descărcat mașina am și pornit la o tură de MTB pe munții din spatele blocului. Trasee noi, peisaj de poveste și multă, multă liniște. Asta am găsit în pădure Duminică dupămasă.

Pentru că vremea a fost bună și picioarele erau odihnite, am decis să lungesc tura pentru a explora puțin și munții de pe partea opusă a văii. Așa am ajuns în Remata, o zonă foarte populară, vizitată de foarte mulți bicicliști și pasionați de hiking.

Cu 50 de km pedalați și 1500m cățărați, am încheiat tura cu zâmbetul pe buze.

Strava

Ziua 2 – Solo în jurul munților Ponitrie

Prognoza meteo nu arăta prea bine fiind anunțate mai multe zile cu ploaie și temperaturi scăzute în a doua parte a săptămânii. Pentru a profita la maxim de timpul petrecut în Handlova am fost nevoit să planific ture mai lungi în zilele cu vreme bună. Așa am ajuns ca Luni dimineață să pornesc pe cursieră într-o tură de 170km cu peste 2000m diferență de nivel.

Traseul l-am configurat în așa fel încât să fac o buclă în jurul munților Ponitrie cu plecare și sosire în Handlova. În tura asta lungă am reușit să includ și patru dintre cățărările din zonă ce fac parte dintr-un challenge.

După aproape 6 ore petrecute pe bicicletă ar fi trebuit să fac repaus în ziua următoare dar dimineață m-am trezit din nou cu chef de pedalat, așa căăăă …

Strava

Ziua 3 – Una scurtă pe cursieră – 83km cu 800m

Picioarele urlau că vor repaus dar eu aveam chef de o tură, una scurtă și ușoară. Așa am ajuns pe o altă cățărare din acel challenge, o cățărare mai lungă dar destul de ușoară. Bonus points: un peisaj superb cu trafic extrem de lejer și asfalt decent.

Road Biking Vricko

Nimic deosebit sau nemaivăzut. Doar o altă tură pe șosea la nord de Handlova. A fost o tură de recuperare ușor lungă pentru a face cățărarea respectivă iar acum prognoza meteo mă anunța că, vreau – nu vreau, urmează o zi de repaus.

Strava

Ziua 4 – o plimbare la pas în jurul orașului

Handlova nu e vreo minunăție de oraș despre care să poți povesti prea mult în afară de basket (cică sunt foarte buni) și fosta mare mină în jurul căreia a fost construit, dar munții ce-l înconjoară îi fac un mare serviciu.

Pentru că ploaia anunțată nu a mai sosit și pentru că statul în casă nu e pentru mine, am decis să fac o plimbare la pas în jurul orașului înainte de a începe programul de lucru. A ieșit o plimbare de puțin peste 6km facută în aproape o oră și jumătate.

Strava

Ziua 5 – pe MTB până la 1340m altitudine – de vis

După plimbarea din ziua precedentă am intrat pe Strava și am creat un traseu pentru MTB care să mă ducă pe câteva dintre cele mai înalte vârfuri pe care le au munții din zonă. Aceasta avea să fie cea mai frumoasă tură facută în Handlova pană atunci.

Am trecut câteva vârfuri pe un traseu de creastă și am oprit de mai multe ori să fac poze dar parcă tot ce am vazut în ziua respectivă a pălit în comparație cu priveliștea oferită de vârful Vtáčnik (1 345,8 m).

Faptul că am putut relativ ușor să ajung pe bicicletă de acasă pană pe creastă și să pedalez în astfel de zone în fiecare zi înainte de a începe programul de lucru m-a facut să declar asta ca fiind unul dintre cele mai bune locuri în care să fii în carantină.

Tura trebuia să fie de vreo 70 și ceva de km dar am zăbovit prea mult la belit ochii și făcut poze și a trebuit să ma întorc mai repede acasă pentru a respecta o promisiune. No regrets.

Strava

Ziua 6 – repaus de la sport + curățenie în garaj

Cum ploaia care ne-a tot amenințat a sosit în cele din urmă și cum picioarele au început să resimtă turele descrise mai sus, am decis să ajut gazda la făcut ordine și curățenie în garaj.

Ziua s-a încheiat cu înghețată și leneveală în fața laptopului de serviciu.

Ziua 7 – pe MTB pana pe Veľký Grič (972m)

Prima zi complet liberă de când am venit în Handlova dar ultima înainte de întoarcerea în Bratislava mi-a oferit tot ce aveam nevoie pentru a încheia o săptămână perfectă de pedalat în munți.

Pentru că nu a plouat prea mult în ultimele două zile am ales să ies la tură pe MTB pentru a urca până pe cel mai vizitat vârf din zona Handlova, Veľký Grič. Nu e cel mai înalt vârf din zonă dar oferă probabil cea mai frumoasă panoramă a văii Handlovska. Partea de est a vârfului este doar stâncă (abruptă tare), ceea ce face ca vizibilitatea înspre orașul Handlova să nu fie blocată de copaci. De vis!

Pentru a mai lungi puțin tura am ales sa traversez versantul vestic de două ori și să urc și pe cel estic până în zona Remata. S-au adunat astfel vreo 50km de pedalat cu 1500m de cățărare. O tură perfectă pentru a încheia această vizită.

Strava

De vizitat

Slovacii cu din grupul meu de cunoștiințe nu au cuvinte de laudă sau o părere prea bună despre zona asta din țară dar pozele pe care le-am publicat pe Instagram, Facebook și Strava au atras doar cuvinte de laudă, semn că zona nu e deloc de lepădat pentru iubitorii de natură și sport în aer liber. Cu peisaje de vis, trasee montane de drumeții și biciclat foarte puțin frecventate zona este perfectă pentru a petrece un sfârșit de săptămână la munte într-un loc mai puțin frecventat de turiști. Eu cu siguranță voi reveni.

MTB Handlova Veľký Grič

ps: Nu pot să închei altfel decât mulțumind din suflet gazdei noastre care s-a dat peste cap pentru a ne face șederea cât mai plăcută și a se asigura că vom reveni. Nici o problemă aici, promit că o să revin din nou și din nou și din nou și din nou …