Nu doar ca verdele din Irlanda arata de parca ar fi fost deja modificat in Photoshop dar e viu. Aerul e curat. Drumurile inguste printre roci si tufisuri sunt exact ca cele din reclame. Oi si vaci la pascut peste tot. Si Guinness. Pe langa toate acestea mai au parcuri nationale dementiale, ruine la tot pasul si un peisaj asemanator celui din Australia (fara eucalipt, koala, canguri si serpi). Cam asta e pe scurt ceea ce am reusit sa vad si experimentez in cele 4 zile petrecute in Irlanda.

Cei ~1100 km condusi pe contrasens m-au tinut incordat in scaunul de sofer. Nu faptul ca volanul e pe dreapta m-a stresat atat de tare pentru ca dupa primii 50 de km condusi am inceput sa nu mai caut schimbatorul in usa, dar aproximarea gabaritului masinii si incercarea de a evita sa frec masina de piatra si tufisurile de pe stanga m-a stresat destul. Sosele nationale sunt inguste, foarte inguste, si limita de viteza este pusa in gluma – 100km/h – pentru ca e imposibil sa mergi atat de tare. Asta in conditiile in care pe autostrazile pustii limita este de 120km/h. #nologichere

Dublin – Guiness – St Patrick’s Cathedral …

Am petrecut o zi in Dublin. Am batut strazile din centru la pas si ne-am holbat la tot ce era de holbat. Am trecut (inca de dimineata) si pe la Guinness pentru a incepe ziua asa cum se cuvine, cu o bere. De acolo la distileria Jameson si pe urma la St Patrick’s Cathedral. Am incercat sa acoperim cat mai multe dintre atractiile turistice intr-o zi. Am reusit sa petrecem ceva timp si in parc pentru a ne relaxa. Si la biblioteca nationala am fost. Si in zona Temple Bar unde m-am simtit batran si obosit in comparatie cu energia dezvoltata de catre cei din jurul nostru. O zona cu baruri, distractie si muzica live pe strazi – un must daca vizitezi Dublinul.

Am vizitat atat cat am putut si am batut la pas strazile pana ne-au durut picioarele. Orasul este frumos dar extrem de aglomerat. Strazile sunt parca sufocate de turisti si corporatisti, toti intr-o alergare continua spre … ziua de maine. Dublinul e un oras frumos, mi-a placut, dar in care nu cred ca mi-ar place sa locuiesc. Prea multa agitatie.

Inainte de plecare am sorbit un ultim Guiness la un Pub de la periferie – The Igo Inn. Locul a fost invadat de localnici pentru a urmari un meci de fotbal din Premier League. Localul, atmosfera si berea sunt extraordinare.

Clonmacnoise – ruinele unei manastiri

Am inchiriat o masina si am pornit intr-un tur prin centrul, vestul si sudul tarii. In drumul nostru spre Galway ne-am oprit la Clonmacnoise. Ruinele manastirii Clonmacnoise sunt locul perfect pentru o pauza de condus pentru ca se afla aproximativ la mijlocul distantei dintre Dublin si Galway. Am ajuns aici de dimineata asa ca am avut norocul ca locul sa nu fie inca invadat de turisti. Cruci vechi, iarba verde cat vezi cu ochii si liniste deplina. Ne-am plimbat putin prin zona, am facut cateva poze si am pornit mai departe.

Pentru a vizita Clonmacnoise am fost nevoiti sa iesim de pe autostrada pentru cateva zeci de km. A fost primul impact cu drumurile nationale din Irlanda, un bun antrenament pentru ce avea sa urmeze pe coasta de vest.

Galway – orasul port de la Atlantic

Ajunsi in Galway am oprit exact in centrul vechi al orasului. Aici am fost udati de una din obisnuitele ploi irlandeze. Ploua, ploua si mai tare, si mai tare pana cand te convingi ca mai bine te opresti intr-un bistro pentru a te ascunde de ploaie. Asa am facut si noi. Am profitat de ploaie pentru a face o pauza de masa dupa care am continuat plimbarea pe strazile din centrul vechi, putin prin port si Spanish Arch.

Din Galway am parasit autostrada si am pornit spre (probabil) cel mai cunoscut si invadat de turisti punct de atractie al irlandei dupa Dublin – Cliffs of Moher. Am condus pe drumuri inguste, prin ploaie, pe serpentine, spre stancile de la malul oceanului Atlantic.

Cliffs of Moher – pentru cei fara rau de inaltime

Stancile inalte de peste 210m sunt un excelent loc pentru poze si pentru o plimbare la inaltime pe malul Atlanticului. Aici au fost filmate si cateva secvente din Game of Thrones. Tot aici au fost facute si aceste poze.

Cliffs-of-Moher-17

Pont: intrarea la Cliffs of Moher nu se plateste dar parcarea da. Si e per persoana din masina. Daca mergeti cu masina la Cliffs of Moher si sunteti mai multe persoane puteti evita plata mai multor bilete de parcare daca restul pasagerilor coboara din masina inainte de a intra in parcare.

Ne-am plimbat pe mal, am facut poze, ne-am mirat si noi ca toti ceilalti si am pornit mai departe, pe aceleasi drumuri inguste, spre sud. Pe drum am mai trecut pe langa cateva castele vechi, prin cateva sate de poveste, campii verzi si multe oi si vaci. Asta pana in Tralee, unde ne-am cazat.

Killarney National Park – teribil de frumos

De dimineata am pornit la drum spre Killarney National Park unde am avut parte de o vreme excelenta. Soare, nori pufosi si un parc national extrem de frumos ne-au imbiat sa fotografiem mult, tot. Am facut o gramada de poze, multe aceluiasi loc, doar pentru ca n-am rezistat tentatiei.

Killarney National Park is located beside the town of Killarney, County Kerry, Ireland. It was the first national park established in Ireland, created when Muckross Estate was donated to the Irish state in 1932.

Am facut o plimbare cu masina prin parc formand o bucla in jurul lacurilor. Astfel am putut admira mai multe locuri intr-un timp mai scurt. Parcul este perfect pentru a fi strabatut la pas, pe bicicleta, calare pe cal sau cu masina. Zona seamana foarte mult cu parcurile nationale din Australia (exceptand eucaliptul). Verdeata, feriga multa, milioane de insecte, toate formeaza un peisaj extraordinar.

Killarney-National-Park-01

Am facut numeroase opriri cu masina pentru a face poze si a admira peisajul. Nici nu se putea altfel.

Cahir Castle – primul castel vizitat

Din parcul national am pornit din nou pe drumuri inguste cu limita de 100km/h spre Cahir Castle. Acesta a fost primul castel din Irlanda pe care l-am vizitat.

Cahir-Castle-23

Cahir Castle, one of the largest castles in Ireland, is sited on an island in the river Suir. It was built from 1142 by Conor O’Brien, Prince of Thomond.

Castelul e conservat destul de bine si poate fi vizitat atat cu ghid cat si fara. Aproape in fiecare incapere se gasesc informatii despre istoria castelului si a celor care i-au trecut pragul. Frumos dar nu impresionant.

Rock of Cashel – merita vizitat

Aici mi-a placut mult. Pe langa ruinele castelului/manastirii acest loc ofera si o superba priveliste pe zeci de km in jurul sau. Ochii ne-au fost invadati din nou de campii verzi parca desprinse de pe o vedere.

The Rock of Cashel, Cahir, County Tipperary, Ireland

The Rock of Cashel, also known as Cashel of the Kings and St. Patrick’s Rock, is a historic site located at Cashel, County Tipperary, Ireland.

Noi am vizitat acest castel Duminica si am avut supriza ca intrarea sa fie gratuita. De mentionat si faptul ca o parte din ruine erau in proces de conservare/restaurare asa ca n-am reusit sa fac poze spectaculoase dar internetul e plin de poze ca asta de mai jos:

Pentru ca n-am zabovit prea mult timp aici am apucat sa trecem si prin Kilkenny.

Kilkenny Castle – un castel inca functional

In Irlanda exista o gramada de localitati care incep cu Kil urmate de un nume. Acum, nu-mi dau seama daca le-au numit dupa persoana omorata in acel loc sau daca pentru ei acest “kil” inseamna altceva. Castelul din Kilkenny este “locuit” si astazi in ciuda sutelor de ani care au trecut peste constructie.

Kilkenny Castle (Irish: Caisleán Chill Chainnigh) is a castle in Kilkenny, Ireland built in 1195 by William Marshal, 1st Earl of Pembroke to control a fording-point of the River Nore and the junction of several routeways. It was a symbol of Norman occupation and in its original thirteenth-century condition it would have formed an important element of the defences of the town with four large circular corner towers and a massive ditch, part of which can still be seen today on the Parade.

The property was transferred to the people of Kilkenny in 1967 for £50[1] and the castle and grounds are now managed by the Office of Public Works.

Am bantuit putin prin cele doua curti ale castelului “asfaltate” cu un covor imens verde. Cand spun imens inseamna iarba verde tunsa la milimetru cat vezi cu ochii.

Kilkenny-Castle-03

Dupa sesiunea de poze am luat la pas centrul orasului Kilkenny pentru a balota. Am dat din pura intamplare peste un restaurant/pub inca deschis – Marble City Bar. Daca ajungeti prin zona e musai sa haliti aici.

Glendalough – sat si manastire

Pentru ca masina era inchiriata pe 4 zile am hotarat ca Luni sa ne plimbam prin zona Dublin-ului vizitand ce se mai poate vizita intr-o singura zi (pana la ora 16:00 cand am predat masina). La indrumarea prietenilor nostri am pornit dis de dimineata spre Glendalough, un sat aflat intr-o vale la vreo 30-40km de Dublin.

Glendalough (/ˌɡlɛndəˈlɒx/; Irish: Gleann Dá Loch, meaning “The Valley of the two lakes”) is a glacial valley in County Wicklow, Ireland, renowned for an Early Medieval monastic settlement founded in the 6th century by St Kevin.

Ne-am plimbat pe jos pe langa ruinele manastirii si pana la “lacul de sus”. Am facut poze, ne-am bucurat din nou de vremea buna de afara si de numarul mic de turisti care erau in zona – avantajul de a vizita inca de la primele ore ale diminetii este faptul ca autocarele cu turisti nu ajung decat pe la amiaza, deci zonele sunt libere, linistite si poti sa faci poze fara sa apara 500 de asiatici in ele.

Glndalough

Dupa inviorarea de dimineata nu mai aveam nimic in plan dar inca aveam masina la dispozitie. Am scos telefonul, am verificat Google Maps si am hotarat sa dam o tura cu masina prin parcul national Wicklow aflat in imediata apropiere. Nici nu stiam ce zone frumoase urma sa vizitam.

Wicklow Mountains National Park

Am facut o bucla cu masina prin acest parc. Nimic planificat din timp, totul fiind bazat pe intuitie.

Wicklow Mountains National Park is a 204.8-square-kilometre (50,600-acre) protected area in Ireland, one of six national parks in the country. The park stretches through County Wicklow as well as small areas of South Dublin and Dún Laoghaire–Rathdown in County Dublin. The park is located in the Wicklow Mountains a short distance south of Dublin. It contains a variety of attractions that are popular with city dwellers seeking recreation, and areas visited by tourists and history enthusiasts.

Nici nu stiu cum sa exprim in cuvinte locurile prin care am trecut asa ca las pozele sa explice. Cel mai tare m-a mirat faptul ca un oras atat de mare precum Dublin are o un parc natural atat de mare, linistit si curat in imediata apropiere.

Wicklow-National-Park-06

Locul este perfect pentru biciclisti. Atat pentru cei pasionati de mountainbiking cat si pentru iubitorii de sosea.

Bray si Dun Laoghaire – relaxare la Irish Sea

Dupa ce am vizitat timp de 3 zile campii verzi, ruine de manastiri si castele, munti, lacuri, parcuri nationale, stanci pe malul Atlanticului, orase medievale si drumuri inguste cu pereti din piatra, dupa toate acestea nu puteam incheia scurta vacanta in Irlanda decat cu o plimbare pe malul marii Irlandeze (Irish Sea).

Bray-Ireland-01

Din parcul national Wicklow am pornit spre Bray ca mai apoi sa o luam pe drumul de coasta pana in Dun Laoghaire. Aceste doua orasele de la periferia Dublin-ului ne-au oferit o imagine frumoase a marii. Am luat faleza la pas si am facut cateva poze dar cel mai frumos a fost sa facem un picnic pe iarba de pe malul marii.

Concluzie

Am avut norocul de a vizita cateva dintre cele mai importante atractii turistice din Irlanda in doar 4 zile. Nu puteam face asta fara ajutorul prietenilor nostri de acolo (carora le multumim de gazduire si de faptul ca au venit cu noi la o tura prin tara) si fara ajutorul masinii inchiriate. Despre inchirierea masinii, condusul pe “contrasens” si drumurile din Irlanda voi scrie altadata. Cert e ca ne-am simtit grozav pe toata durata sederii noastre intr-o tara despre care nu stiam mare lucru si de la care nu aveam asteptari prea mari. Vremea buna de care am avut parte pe durata intregii vacante a ajutat enorm.

Recomand tuturor sa viziteze Irlanda daca au aceasta ocazie. Nu este o tara tocmai ieftina dar are multe de oferit. Parcurile nationale sunt grozave. La fel si ruinele castelelor sau pasunile verzi, iar un Guiness proaspat si rece parca n-a fost niciodata atat de bun precum acolo, in orasul in care este fabricat.