Cursa de ciclism de 24 de ore de pe circuitul Slovakia Ring a fost unul dintre evenimentele pentru care m-am pregatit inca din iarna. Mare parte din membrii echipei au mai participat la cateva dintre editiile precedente dar pentru mine a fost un model de concurs complet nou si nu stiam exact la ce sa ma astept.

Pe langa faptul ca am participat activ la cursa mi-am mai insusit si rolul de cameraman si fotograf. In pauzele dintre ture mi-am pus vesta reflectorizanta pe mine si am luat la pas circuitul in cautarea unor poze cat mai reusite. Mare parte dintre aceste poze sunt in galeria de mai jos.

24h Slovakia Ring Cycling Race

Primul in cursa a fost Miro, urmat de Chris si Miso iar apoi am intrat eu. A fost probabil cel mai prost moment pe care il puteam alege sa incep acest concurs si asta pentru ca odata cu mine pe traseu au intrat cativa dintre cei mai puternici ciclisti inscrisi in competitie. Am incercat sa le fac fata, sa inchid cateva spatii create in grupul din care faceam parte dar caldura de afara (~37-38 de grade in plina zi) cumulata cu forta grupului in care ma aflam au facut sa nu pot tine pasul cu ei dupa 4 ture de circuit. Din pacate urmatorul membru al echipei nu a fost pregatit sa ma schimbe in acel moment critic fiind nevoit astfel sa fac inca un tur, lucru ce a creat un spatiu de vreo doua minute intre mine si cei pe care i-am pierdut.

24h Slovakia Ring Cycling Race

Au urmat pe rand Juraj, Jaso, celalat Juraj si in cele din urma Shrek (Matej). Planul initial era sa sa stam fiecare pe traseu cate o ora (aproximativ 6-7 ture de circuit) de 3 ori in cele 24 de ore de concurs dar ritmul ridicat, caldura de afara si oboseala din picioare ne-au obligat sa schimbam mai des de atat si asta ne-a dat tot planul peste cap.

La miezul noptii aveam un tur in spatele echipelor cu care ne duelam dar am reusit cumva sa ma desprind de grup si sa incerc sa mai reduc din handicap. Am ajuns sa ne schimbam 3-4 membrii din echipa dupa cate un tur facut la interval maxim (full-gas). Am pastrat ritmul asta pentru vreo doua ore dar in cele din urma am fost ajunsi din urma si am reinstrat in grup. In acel moment existau deja foarte multe grupuri imprastiate pe intreaga lungime a traseului si fara posibilitatea de a urmari in direct pe internet situatia in clasament ar fi fost imposibil sa stim pe ce loc ne aflam si care ne sunt sansele.


Din materialul filmat cu camerele de pe bicicleta plus filmarile cu drona facute de Rado Struhar am reusit sa montez acest clip. Cam tarziu dar nu prea am avut timp liber in ultimele doua saptamani.


Intre ora 2 si 4 dimineata am incercat sa dorm dar n-am reusit sa inchid ochii mai mult de 45 de minute. Acela a fost si momentul in care o furtuna extrem de puternica a lovit zona. A fost un moment critic peste care am reusit sa trecem doar cu ajutorul si daruirea lui Shrek. Lui ii datoram in mare parte faptul ca am terminat concursul pe pozitia a doua pentru ca in ciuda ploii si a vantului extrem de puternic el a ramas pe traseu mai bine de o ora pana ce ploaia a trecut. Kudos Shrek!!!

Spre dimineata am intrat din nou pe traseu lasandu-l pe Shrek sa-si revina si sa doarma macar cateva ore. Tot de pe internet am aflat ca de pe locul 4 am ajuns pe 2. Cele doua echipe depasite au avut ambele cate un moment mai greu si au pierdut avansul de un tur pe care il aveau in fata noastra. Am reusit sa punem si ceva distanta fata de ei dupa care ne-am lipit de un alt grup care rula la un ritm suficient de ridicat incat sa nu putem fi ajunsi din urma.

Spre final echipa m-a lasat pe mine sa intru pe traseu in ultimul tur pentru a incerca sa castig sprintul de final. Am rezistat intreg turul de circuit tinand roata mult mai puternicilor ciclisti din grup dar pe ultima suta de metri am fost nevoit sa ma dau batut. Am aflat mai tarziu ca cel care a castigat sprintul a pus pe final 1350W putere in timp ce maximul meu cand sunt odihnit e 1200W.

24h Slovakia Ring Cycling Race

Per total echipa a muncit din greu pentru acest rezultat iar locul obtinut a fost o surpriza pentru fiecare dintre noi. Cu toate ca toti am muncit si am dat tot ce am avut mai bun in noi pentru a scoate un rezultat bun, mare parte din reusita i se datoreaza lui Shrek pentru faptul ca a ramas pe traseu in ciuda furtunii extrem de puternice care s-a abatut asupra circuitului in plina noapte.

Felicitari intregii echipe Expendables Cycling Team: BALKO Michal, BALKO Miroslav, CLARKE Chris, KUBÍČEK Juraj, MYDLA Matej, ŠPINDOR Juraj, JASENOVEC Peter si POPITY Sebastian. Pentru mine a fost un concurs nou pentru care m-am pregatit si in care stiu ca am dat tot ce am avut pentru a ajuta echipa.

La finalul ceremoniei de premiere am avut surpriza sa urc din nou pe podium pentru un premiu de care nu stiam. Organizatorii au facut o premiere pentru cel mai mare numar de km parcursi in doua competitii (24h Slovakia Ring Cycling Race si Leithaberg Radmaraton). Facand mici calcule e posibil ca organizatorii sa fi gresit ordinea locurilor 2 si 3 dar se mai intampla si astfel de lucruri. Nu pot decat sa ma bucur de cele doua trofee pe care le-am obtinut in acest an (de fapt singurele pe care le am).

24h Slovakia Ring Cycling Race

Cum am spus deja, in pauzele dintre turele de circuit am pus vesta reflectorizanta pe mine si m-am plimbat la pas pe circuit pentru a face poze. Nu se compara pozele facute de mine cu cele ale fotografilor mai experimentati dar sunt multumit de calitatea pozelor facute cu batranul meu Nikon D60 pe care am montat un obiectiv monstru 70-300. Mare parte din pozele facute sunt in galeria de mai jos.