Stupava Trophy e un concurs mai special pentru mine pentru că a fost prima competiție la care am participat aici în Slovacia. Se întampla acum 9 ani. Anul acest a fost însă un concurs puțin mai special decât de obicei pentru că am concurat exact de ziua mea de naștere. Nu foarte bine pregătit fizic dar motivat și cu gandul la o poziție pe podium (heh, cadou de ziua mea) m-am aliniat la startul traseului de 76km (cu aprox 1700-1800m de cățărare).

Cu traseul desfășurându-se în apropiere de Bratislava pe cărări foarte bine știute de mine – și cu o tură de recunoaștere făcută cu doar câteva zile înainte de concurs – nici prin cap nu mi-a trecut că aș putea avea probleme de orientare sau de a rata traseul în vreun fel. Ei bine, cam asta s-a și întâmplat. Și nu doar mie, ci și altor concurenți care știau foarte bine traseul concurând aici de nenumărate ori.

Problema a pornit de la faptul că traseul în format gpx aflat pe pagina concursului nu a corespuns cu traseul marcat, câteva puncte cheie fiind complet modificate. În anumite puncte au fost plasați voluntari, dar, în două puncte destul de importante aceștia au lipsit și foarte mulți concurenți au urmat traseul vechi (foarte bine știut de toată lumea), traseu ceva mai tehnic dar și mai scurt/rapid.

După ce am pierdut grupul lider pe a 3a cățărare mai lungă din traseu am pedalat singur pentru aproape tot restul concursului. Am reușit să stau pe traseu urmând marcajul și îndrumările voluntarilor dar undeva pe la kilometrul 58 (după două ore și jumătate de concurs) am reușit să ratez un marcaj (nici nu știu dacă acesta există) și am ieșit de pe traseu. Mi-am dat seama după un timp că nu mai sunt pe traseu dar am avut ganduri mixte. Nu am fost sigur dacă am ratat traseul/marcajul sau dacă ruta a fost schimbată și în acest punct.

Am decis să continu concursul dar, pentru că nu am vrut să caștig timp/teren pe nedrept, am luat hotărârea de a pedala în ritm ușor până voi fi ajuns din urmă de cei pe care probabil i-am depășit pe nedrept. Repet, nu am fost 100% sigur că aceștia au urmat o altă rută.

De la km58 și până la km 69 am rutal ușor, fiind ajuns și depășit de câțiva concurenți care nu mi-am dat seama dacă au fost în fața mea sau nu. La km 69 am fost ajuns din urmă de doi concurenți despre care am știut că au fost în spatele meu, așa că am decis să forțez până la final pentru a-mi păstra poziția în clasament.

Stupava Trophy 2022

Odată ajuns la final am verificat cu alți concurenți și am constatat că foarte mulți (chiar și grupul lider) au avut devieri de la traseu în anumite sectoare (nu pe același cu mine), fiind confuzi de diferența dintre traseul foarte bine știut de toți și marcajele care ne-am ghidat în alte direcții.

Am terminat concursul pe locul 12 la general (după ce am pierdut cateva poziții rulând foarte încet pe aproximativ 10km din traseu) și pe locul 2 în categorie. Am fost destul de dezamăgit de toată harababura asta creată de marcaj dar la finish am fost așteptat de cei dragi, așa că am lăsat gândurile rele la o parte și m-am bucurat de un podium reușit chiar de ziua mea de naștere.