Indiferent de preferinte, indiferent daca ai ales deja sa alergi sau sa pedalezi, sau amandoua, pana la urma important e sa faci miscare, sa faci sport. Pentru cei care se intreaba totusi care dintre aceste doua sporturi este mai bun, mai benefic, e bine de stiut ca s-au facut cateva studii pentru a demonstra diferentele dintre ele si impactul lasat asupra organismului.

Alergarea este la indamana oricui si are avantajul de a nu necesita echipament scump si sofisticat (o pereche buna de pantofi sport pentru alergat sunt totusi necesari) precum practicarea ciclismului. Pe langa echipament un alt avantaj il constituie timpul scurt de care un alergator are nevoie pentru antrenament. O ora de alergare are beneficii mai mari asupra conditiei fizice a unei persoane decat o ora de pedalat. Totusi, pedalatul bate alergatul in aspecte precum un impact mai mic asupra incheieturilor si muschilor sportivului, posibilitatea de a te deplasa rapid dintr-un loc in altul pentru cei care folosesc bicicleta ca mijloc de transport si posibilitatea de a face acest lucru la viteze mai mari (pentru pasionatii de viteza).

Bun, bun, dar care sport e mai bun pana la urma? Ei bine, studiile facute la Appalachian State University din Carolina de Nord arata ca alergatul are un impact mai devastator asupra muschilor decat pedalatul.

…the runners’ muscles had taken a big hit compared to those of the cyclists. The markers of muscle damage were 133-404% higher in the runners compared to the cyclists. The runners also had inflammation markers that were up to 256% higher.

Pentru cei care practica sau au practicat aceste doua sporturi nu este o noutate. Ce e important totusi de retinut pentru cei care se antreneaza practicand ambele sporturi simultan, sau pentru cei care adauga cate o tura de alergare in antrenamentul specific unui ciclist e faptul ca alergatul cu scopul de antrenament pentru ciclisti trebuie facut cu grija si nu pe distante foarte lungi. Impactul alergatului asupra muschilor unui ciclist poate scadea drastic puterea dezvoltata de acesta.

Another implication is that when adding running into a cycling program, you should keep the length of your runs relatively short in order to minimize muscle tissue breakdown and strength/power losses on the bike.

Mai multe detalii despre studiile efectuate gasiti in acest articol.