În 2021, gazda campionatului național de MTB XCM din Slovacia a fost Bratislava. Pentru ediția din 2021 a Kaktus Bike Bratislavský MTB Maratón – un concurs organizat anual în capitala slovaciei – organizatorii au pregătit 3 trasee (22, 52 si 80km). Pentru categoriile Elite și Master a fost pregătit un traseu de 80km în timp ce pentru categoriile de juniori a fost creat un traseu de 52km. Traseul scurt de doar 22km a fost conceput pentru categoria Family.

Cu mici probleme tehnice la bicicletă, cu antrenament pe MTB foarte puțin dar cu multă poftă de pedalat prin pădure m-am aliniat la startul traseului de 52km. Cum toată crema mountainbike-ului slovak era pe traseul lung m-am gândit că poate am o șansă să pedalez în grupul lider pentru toată durata concursului. Lesne de înțeles că acest lucru nu s-a întâmplat. Chiar dacă cei mai buni rideri licențiați erau (aproape) toți pe traseul lung, au rămas destui de mulți juniori care să scoată tot din mine pe primele cățărări din traseu. Când spun juniori mă refer la cei puțin peste 19 ani dar care erau în aceeași categorie cu mine (19-39).

Bratislavsky MTB Maraton 2021
Bratislavsky MTB Maraton 2021 – first kilometers

Am reușit să iau startul din primele rânduri, lucru foarte important pe un traseu destul de îngust ca acesta. În primii kilometri de traseu s-a rulat destul de haotic, fiecare rider încercând să depășească fără a avea prea mult spațiu de manevră. Am reușit să rămân cu grupul lider în primii 5km dar cățărările lungi m-au făcut să pierd teren. De la km 5 din traseu am rulat singur până pe la km 40 când am fost ajuns din urmă de (acum) campionul slovaciei la XCM din 2021. Am încercat să mă țin de el dar nu a fost posibil. A fost ca și când ai încerca să te ții cu o Felicia de un Ferarri. Ridicol.

În ciuda faptului că traseul a fost marcat excepțional – probabil unul dintre cele mai bine marcate trasee pe care am rulat – la km 43 am reușit să ratez un viraj la stânga. Eroarea m-a costat vreo 15-20 de secunde, timp suficient pentru a fi ajuns din urmă de câțiva rideri. De acolo și până la final am rulat într-un grup de 4, fiecare dintre noi încercând de mai multe ori să se desprindă de grup.

Bratislavsky MTB Maraton 2021
Bratislavsky MTB Maraton 2021 – Solo

Dacă întreg traseul de concurs a fost unul de viteză cu foarte puține cățărări extrem de abrupte (dar lungi), finalul cred că a fost o surpriză pentru toți riderii care nu erau din zonă. De pe o cărare asfaltată din pădure, s-a virat brusc dreapta intrând pe un singletrail extrem de îngust și rapid, un loc în care fiecare greșeală te putea costa poziție în clasament sau o căzătura destul de urâtă. Știind traseul și faptul că o depășire pe acel singletrail este aproape imposibil de efectuat, am făcut tot ce am putut pentru a intra primul pe trail. De acolo și până la final am rulat cât de tare am putut pentru a evita orice fel de încercare de a fi depășit.

În ciuda efortului ridicat susținut pe întreg parcursul concursului, a faptului că știam mare parte din traseu aproape cu ochii închiși și a faptului că atât picioarele cât și bicicleta au funcționat peste așteptări, tot ce am reușit să obțin odată trecut linia de sosire a fost un loc 8 în categorie și 9 la general. Ținând cont de cât m-am luptat ca să păstrez poziția în concurs mă așteptam la un top 5 în categorie dar dacă pun la socoteală lipsa antrenamentului specific pentru MTB și faptul că m-am simțit extraordinar pe traseu, atunci pot spune că sunt mulțumit de prestație și de eveniment în sine.

Anul viitor schimb categoria și probabil e singurul lucru pozitiv la care mă pot gândi ținând cont că îmbătrânesc. Sper ca odată scăpat de categoria de 19-39 să mă apropii și eu mai des de podium. Cu acest gând în minte închei sezonul competițional 2021.

Cheers!