Merida Road Cup (MRC) e o serie de concursuri de șosea și contra-timp organizate peste tot prin Slovacia an de an. În mod normal la aceste competiții pot participa doar rutierii legitimați dar sunt și câteva excepții. O astfel de excepție de la regulă sunt cele două concursuri de contra-timp la care am participat zilele trecute în Zohor, aproape de Bratislava. Motivul principal pentru care m-am înscris la ambele concursuri a fost să capăt experiență, contra-timpul nefiind o disciplină foarte tentantă pentru mine în trecut.

MRC ITT Zohor

Ambele concursuri au fost organizate în aceeași zi, primul fiind proba de contra-timp individual (ITT) pe un traseu de aproximativ 11km, plat, pe un asfalt impecabil cum doar în Austria mai găsești.

Pentru că nu am o legitimație UCI emisă de federația slovacă de ciclism, singura categorie în care m-am putut înscrie a fost Hobby. Fără limite de categorie sau vârstă, toți rutierii amatori nelegitimați au fost puși la grămadă în categoria Hobby și programați să ia startul înainte de finalul concursului, după cei legitimați. Așa s-a făcut că am avut de așteptat mai bine de două ore până mi-a venit și mie rândul la start, fiind programat antepenultimul ciclist din concurs.

Fără experiență într-o astfel de probă – dar cu o vagă idee despre cum ar trebui să performez – am luat startul cu un singur gând în minte: pedalează 11km fără să cobori sub 300W putere medie. Și așa am și făcut. Am reșit să termin cei 11km într-un timp de 15:10.39 și o medie de 317W, clasându-mă astfel pe locul 2 în categoria Hobby.

Cu acest timp am reușit să-i bat pe ceilalți membri din echipă (3 la număr – toți legitimați), fapt ce m-a bucurat extrem de mult ei fiind mult mai experimentați în această disciplină. Ca fapt divers am verificat și timpul celorlalți cicliști legitimați și am descoperit că aș fi terminat concursul pe locul 5 (indiferent de categorie). Rezultatul și forma în care am fost m-au bucurat chiar mai tare decât poziția de pe podium.

MRC TTT Zohor

Plin de entuziasm și proaspăt coborât de pe podiumul primului concurs m-am înscris în cea de-a doua probă a zilei, competiția de contra-timp pe echipe – echipele fiind formate din doi cicliști. Dacă ambii cicliști erau legitimați aceștia concurau în categoria de vârstă constând în suma vârstei fiecărui concurent din pereche. Dacă cel puțin unul dintre cei doi concurenți din pereche nu era legitimat, aceștia erau automat înscriși în categoria Hobby.

Eu am ales să particip în pereche cu un alt membru din echipa ECT, cu Juraj. Cum nu suntem legitimați am fost înscriși automat în categoria Hobby, suma vârstei noastre fiind astfel irelevantă pentru clasament. La finalul înscrierilor am văzut că avem șanse reale la podium, fapt ce ne-a motivat și mai mult să pedalăm până nu mai putem.

Cu zero experiență într-o astfel de disciplină dar cu voință multă în a performa ne-am aliniat la start cu un plan de acțiune foarte rudimentar. Am stabilit doar cine urma să conducă după start, intervalul aproximativ la care urma să schimbăm la trenă și puterea aproximativă pe care speram să o dezvoltăm.

La start am pierdut mai bine de 20 de secunde pentru că Juraj nu a reușit să-și prindă piciorul în pedală dar odată trecuți peste această problemă am reușit să păstrăm un ritm destul de ridicat și să schimbăm la trenă urmând planul stabilit. În ciuda oboselii acumulată în picioare după prima probă lucrurile au mers bine spre foarte bine în prima jumătate de traseu. În a doua parte a traseului – pe la jumătatea acesteia – Juraj a avut o problemă cauzată de o alergie și a vărsat. Asta ne-a făcut să încetinim puțin (probabil n-am pierdut mai mult de 10-15 secunde) dar a reușit să-și revină relativ repede și am continuat în forță până la final.

Am trecut linia de sosire după aproximativ 27km rulați la intensitate maximă cu un timp de 37:25,38, timp ce ne-a clasat pe locul 2 în categoria Hobby.


Cu două podiumuri din două posibile într-o competiție în care am intrat cu zero experiență, nu pot decât să mă declar extrem de mulțumit de rezultate și să încerc să nu mai evit competițiile de contra-timp pe viitor. Se pare că nu sunt chiar atât de slab la această disciplină pe cum am crezut inițial.