S-au aliniat planetele favorabil si am reusit sa particip la o astfel de competitie pentru prima data de cand m-am apucat de pedalat. Chiar daca nu am mai participat la un astfel de concurs, urmaresc foarte des competitii de biking organizate atat in tara cat si in strainatate fapt ce face ca parerile exprimate mai jos sa fie pertinente.

Mici probleme tehnice si numarul mare de participanti au facut ca startul competitiei sa fie intarziat. Acest lucru nu ar fi deranjat pe nimeni daca acea intarziere ar fi fost adunata la timpul total regulamentar inainte ca o parte dintre concurenti sa fie descalificati si opriti in varf de munte pe motiv ca nu mai au timp sa termine competitia incadrandu-se in cele 7 ore anuntate la startul concursului.

Lipsa unui regulament clar care sa acopere anumite situatii precum eliminarea concurentilor in functie de timpii intermediari si lipsa comunicarii intre membrii staff-ului a facut ca o parte dintre concurenti sa fie extrem de nemultumiti (pe buna dreptate). Lipsa unui punct de spalare a bicicletelor (pe pagina oficiala a competitiei scria ca exista un astfel de punct) a fost un alt minus primit de organizatori. Biciclistii care au tinut la bicicleta lor au intrat cu ea in vale sa o spele. Balbaiala privind clasamentul final, comasarea neanuntata a unor categorii de varsta si premierea au condimentat si mai mult discutiile dintre cei nemultumiti.

Tot legat de regulament as spune ca e de bun simt sa nu permiti (in calitate de organizator) sau sa nu te inscri (in calitate de participant) la traseul “hobby” alaturi de bautorii de bere si a oamenilor de rand pasionati de pedalat pe coclauri (dar neantrenati) cand tu practici acest sport de performanta si esti incris intr-un club sau altul. Nu m-am inscris in aceasta competitie pentru a castiga dar e o totala lipsa de fair-play ca sportiv de performanta sa te inscri la un traseu/grupa alaturi de amatorii care practica acest sport din pasiune in putinul lor timp liber.

Un alt minus as spune ca a fost valoarea premiilor acordate. Daca taxa de inscriere a fost de bun simt, valoarea premiilor a fost de toata jena. Stiu ca la astfel de competitii nu se merge pentru premii dar la un concurs cu peste 400 de participanti platitori a unei taxe de inscriere sa dai ca premiu (pe langa diploma si medalie) un batic si un energizant e de tot rasul. Nimeni nu se asteapta la premii foarte mari dar tinand cont de specificul competitiei, un voucher la magazinele sponsorilor cred ca ar fi cel mai potrivit premiu. In calitate de sponsor ai avantajul de a atrage clienti noi in magazin, iar castigatorii au libertatea de a-si alege produse in cuantumul voucherului primit. Pozitiile diferite pe podium pot insemna vouchere de valoare diferita. Simplu si eficient pentru ambele parti.

Personal m-am simtit bine dar asta nu-i absolva pe organizatori de acuzele celor nemultumiti, de faptul ca au fost descalificati pe presupuneri. Organizatorii au si ei o scuza si poate ar trebui intelesi. A fost prima editie organizata de ei si au promis ca anul viitor vor fi mai atenti la detalii, iar regulamentul mai clar formulat pentru a se evita discutiile rautacioase dar pertinente legate de acesta. Mai jos sunt 3 poze culese de pe facebook si promit sa fac un montaj din clipurile filmate pe traseu (incluzand si zburatul in cap) in cel mai scurt timp posibil.