Un concurs de MTB la final de sezon acasă în România, reprogramat pentru luna Octombrie, exact când urma să fac și eu o vizită familiei – o decizie ușor de luat. Așa am ajuns să-mi prelungesc sezonul competițional 2022 cu încă o săptămână.

Arad MTB Trophy 2022 se desfășoară în munții Zărandului, pe dealuri, păduri și locuri pe care le știu parțial încă din copilărie. Mi-am dorit să particip la un concurs de MTB în zona Aradului dar până acum nu s-au aliniat planete în așa fel încât să o pot face.

M-am înscris online foarte simplu și rapid (concursul având o pagină online și un formular de înscriere foarte bine puse la punct), am plătit cu cardul și m-am prezentat la cetatea de pe dealurile Șiriei la ora stabilită.

După preluarea pachetului de start și savurarea în vârf de deal a unei cafele de calitate, a urmat o încălzire foarte scurtă înainte de a mă alinia la startul traseului Race (48km cu ~1400m cățărare). La start i-am avut alături pe campionul României la XCM, pe câștigătorul Salzkammergut Trophy 2022 venit din Ungaria și mulți alți cicliști veniți la Șiria pentru acest concurs.

Arad MTB Trophy 2022 – Start Race

Traseul a fost unul interesant pentru mine. A fost pentru prima dată când un concurs de MTB la care am participat a avut startul și prima jumătate mai ușoare decât finalul și a doua jumătate de traseu. Imediat după start am început o coborâre urmată de câteva cățărări scurte și foarte abrupte ca mai apoi să pedalăm pe “rolling hills” până pe la jumătatea traseului.

Chiar de la start am forțat puțin pentru a rămâne alături de grupul lider format din alți 5 cicliști. Ne-am desprins destul de repede de restul plutonului grație efortului depus de campionul României și a ciclistului venit din Ungaria. Amândoi au rulat la un ritm mult peste putința celorlalți cicliști din grup așa că după aproximativ 5km s-au rupt de noi și duși au fost.

Arad MTB Trophy – Race

Jumătatea traseului m-a găsit în compania altor doi cicliști, grupul nostru de 3 ocupând pozițiile 3,4 și 5 în clasamentul provizoriu – asta după ce al șaselea membru din grupul nostru a făcut pană.

O cățărare lungă de 10km mi-a obosit picioarele suficient de mult pentru a fi nevoit să o las puțin mai moale. Din acel moment am rulat de unul singur până la finish.

Ultimii 5km au fost extrem de dificili. Cățărări lungi, abrupte și extrem de tehnice mi-au pus capac. A fost o surpriză pentru mine să reușesc să le fac fără să mă dau jos de pe bicicletă.

Finish-ul în cățărare – atipic pentru un maraton de MTB – a fost oarecum ciudat (de obicei astfel de concursuri se termină în coborâre) dar a oferit un peisaj extraordinar cu dealurile Șiriei pline cu viță de vie, strajuite de cetatea din vârf.

Am terminat concursul pe locul 2 în categorie și pe 5 la general. Ținând cont de oboseală și de forma slabă în care m-am prezentat la start sunt super mulțumit de rezultat. Nu am foarte multe ocazii în care să împart podiumul cu unul dintre cei mai buni cicliști de MTB din Ungaria.

Arad MTB Trophy 2022 – Podium

Dacă e ceva de reproșat organizatorilor legat de acest concurs atunci e musai să pomenesc timpul extraordinar de lung până la premiere și semnele unei degringolade în ceea ce privește organizarea festivităților de premiere. În rest, un mare BRAVO!