Puțin peste 72 kilometri de rulaj lejer, un dus rece care ne-a udat până la piele, coborâri în care era imposibil de frânat, full gas în ultimii 30 kilometri și un final aglomerat fără posibilitate reală de a sprinta. Cam așa s-a desfășurat Nitriansky Cyklomaratón 2019.

După o inspecție minuțioasă a prognozei meteo în care singura zonă fără șanse de furtună era în jurul traseului de concurs, am decis să iau startul la ultimul meu maraton din acest an: Nitriansky cyklomaratón. În urmă cu doi ani am reușit cu puțin noroc să urc pe podium dar forma fizică de acum e departe de cea din 2017, așa că tot ce am avut în gând la start a fost să termin concursul fără peripeții.

În primii 72 kilometri s-a rulat destul de lejer, toate încercările de evadare fiind stopate de pluton fără prea mare efort. După kilometrul 72 a început ploaia și odată cu ea s-a schimbat fața concursului. De obicei evit concursurile de șosea pe ploaie dar acum dacă am fost surprins la jumătatea traseului nu prea mai aveam ce face. Am decis să rulez cu grijă și să încerc să rămân cu grupul lider. Au urmat câteva urcări și coborâri care mi-au crescut pulsul considerabil. Au fost momente pe coborâre în care nu știam dacă voi putea ține bicicleta dreaptă din cauza asfaltului acoperit de apă și a franelor care nu prea și-au făcut treaba.

Nitriansky cyklomaratón

Am reușit cumva să rămân cu grupul lider punând mai mult efort pe plat închizând spațiile create pe coborâri. În ultimii kilometri ploaia s-a oprit și vântul a uscat parțial asfaltul, suficient cât să creștem puțin viteza și să ne pregătim de final.

Ultimii 2 kilometri m-au găsit în spatele unui grup de format din vreo 20 de cicliști împrăștiați pe tot drumul. M-am zbătut în zadar să-i depășesc și să mă pregătesc de sprint într-un grup restrâns pentru că nu am găsit spațiu suficient pentru a depăși.

Am terminat concursul pe locul 4 în categorie și pe 14 la general. Dezamăgit și mulțumit de rezulat în egală măsură țînând cont de condiția fizică în care mă aflu și de condițiile meteo în care s-a desfășurat concursul. Se putea mai bine dar poziționarea în ultimii 3 kilometri m-a costat o eventuală urcare pe podium. Poate anul viitor o să fie mai bine.

Nitriansky cyklomaratón