In afara persoanelor bolnave care sufera de boli ce cauzeaza obezitate si cresterea in greutate toti ceilalti grasi sunt doar oameni delasatori, lenesi si mincinosi. Sunt delasatori pentru ca nici macar nu stiu si nu se intereseaza sa afle ce complicatii si probleme de sanatate aduce obezitatea, lenesi pentru ca nu fac nimic pentru a-si schimba conditia si mincinosi pentru ca isi spun zilnic ca asa sunt ei, grasi, si ca nimic nu mai poate schimba acest lucru.
A ajuns o moda printre persoanele trecute de varsta a doua sa fie grase. A fi gras e o mandrie si un semn al bunastarii, in special printre persoanele din mediul rural. A fi gras inseamna a fi respectat si acceptat de ceilalti oameni din comunitate. E incredibil si totodata enervant sa stai de vorba cu astfel de persoane care incearca mereu sa-ti explice ca trebuie sa fii gras fara a avea niciun argument logic care sa le sustina pozitia. Ba mai mult, persoanele care nu sunt grase alaturi de cele slabe sunt de multe ori privite cu dispret.
O alta problema pe care grasii nu o pot intelege sau accepta cand le este explicata e faptul ca nu e nevoie sa mananci mult pentru a te ingrasa. Ei nu inteleg faptul ca un program si o dieta dezechilibrata sunt mult mai nocive sanatatii decat cantitatea de alimente mancate. Calitatea somnului, 3 mese pe zi si miscarea regulata de minim 30 de minute in fiecare zi sunt solutia pentru o viata echilibrata si mentinerea unui organism sanatos.
…rata obezităţii creşte odată cu vârsta, astfel că, în timp ce la adulţii de până în 39 de ani obezitatea are o prevalenţă de 9,9%, procentul creşte la 30,1 la grupa de vârstă 40 – 59 de ani şi ajunge la 41,6% la persoanele de peste 60 ani.
Daca ii recomanzi unui gras sa inceapa sa faca miscare in fiecare zi acesta are impresia ca va trebui sa alerge un maraton si se descurajeaza instant. Orice schimbare trebuie facuta in pasi mici si simpli. Daca tu gafai ca un porc la taiere cand urci cele doua trepte in tramvai e clar ca nu vei putea alerga dar cu siguranta vei putea cobori din tramvai in drum spre casa cu o statie mai devreme si sa parcurgi distanta ramasa pe jos. Azi o statie, maine doua si incet incet poti introduce 30 de minute de miscare pe zi fara prea mari eforturi. Exista solutii simple dar problema e ca nu prea exista vointa.
Pe langa miscare regulata un alt lucru care poate fi usor schimbat este scaderea treptata a consumului de zahar si ulei/grasime cat si a produselor ce contin cantitati mari din acestea. Zaharul poate fi usor schimbat cu miere iar uleiul cu unul de o mai buna calitate (coeficient mai mic de grasime). Eliminarea completa a uleiului din dieta nu este posibila dar scaderea consumului acestuia se poate realiza usor. Internetul e plin de retete si solutii care sa va ajute sa faceti acest lucru.
Datele Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) arată că supraponderea şi obezitatea se asociază cu un risc crescut de boli cronice printre care se numără diabetul zaharat, hipertensiunea arterială, boala coronariană şi unele forme de cancer, precum şi cu scăderea speranţei de viaţă şi a calităţii vieţii.
In multe alte cazuri obezitatea este asociata cu stresul ridicat. Sunt persoane care au tendinta de a se stresa din orice motiv de parca stresul le-ar alimenta cumva anumite nevoi personale. Viata e plina de necazuri si situatii tensionate dar cand incepi sa te stresezi pentru motive care nu au nici o legatura cu persoana sau familia ta atunci e cazul sa incerci sa faci o schimbare. Sanatatea ta si a familiei tale e mai importanta decat orice altceva nu te priveste in mod direct.