ŠKODA Horal MTB Maratón 2020 e un concurs de MTB desfășurat în una dintre cele mai frumoase zone muntoase din Slovacia. Horal MTB Maratón a fost primul meu concurs de MTB din 2020 și nu cred că puteam începe acest sezon competițional scurt din 2020 mai bine de atât. E al doilea cel mai dificil concurs la care am participat până în prezent (primul fiind Sellaronda Hero) dar e pe primul loc când vine vorba de evoluție și rezultat.

Horal MTB Maraton 2020

Odihnit, plin de elan și cu o poftă uriașă de concurs m-am aliniat la startul traseului lung (Lejzi – 80 de km cu 2500m diferenta de nivel) alături de alți 130 de participanți. Startul nu l-am simțit extrem de dificil poate și pentru că am reușit să stau destul de în față. Pe a doua cățărare scurtă din traseu lucrurile s-au schimbat și am ajuns cu pulsul la limita maximă încercând să stau în grupul din față. A fost însă în zadar căci un grup de 10-15 concurenți s-a desprins și duși au fost pînă la final. Împreună cu 3-4 cicliști am format cel de-al doilea grup din concurs pedalând împreună prima jumătate din traseu.

Horal MTB Maraton 2020

Traseul l-am găsit interesant pentru că prima jumătate a părut să fie mai ușoară decât a doua. Doua-trei cățărări scurte urmate de două foarte lungi (aprox. 10km fiecare, cu urcare pana la 1400m), cu tot atâtea coborâri rapide și destul de tehnice. Partea interesantă a fost că în ultimii 20-30km am avut parte de câteva cățărări scurte dar extrem de abrupte. Având avantajul sistemului (vechi deja) cu două foi pe față am reușit să stau în șa dar efortul depus l-am resimțit la finalul concursului cănd, odată dat jos din șa, am avut crampe cumplite la ambele picioare.

Horal MTB Maraton 2020

Cu cele două cățărări lungi pedalate am rămas doar doi din grupul secund. Doi-trei cicliști au reușit să se rupă și au pornit în față în timp ce alți câțiva au rămas în urma noastră. Baiatul care a rămas cu mine a fost foarte bun pe coborări dar tot avansul caștigat pe acestea îl pierdea pe urcare, așa că am hotarât să forțez pe ultimele urcări pentru a-l lăsa în urmă. Planul a funcționat de minune. Odată ajunși pe urcările scurte și extrem de abrupte din ultimii 20 de kilometri am reușit să ma distanțez suficient pentru a nu-i mai permite să mă ajungă din urmă pe coborâre.

În ultimii 10 km am dat tot ce am avut din mine pentru a-mi conserva poziția în clasament. Am știut că sunt undeva pe locul 15-16 la general iar în jurul meu erau doar cicliști de pe traseele mai scurte. Cu toate că am forțat destul de mult, pe final oboseala acumulată și-a spus cuvântul. Pe ultima cățărare mai lungă din traseu am fost ajuns din urmă de un concurent din Cehia apărut parcă de nicăieri. Am încercat să stau în roata lui dar picioarele nu au fost deacord.

Horal MTB Maraton 2020

Cu aproximativ 5 km rămași din traseu am trecut pe langă un concurent de pe traseul meu, își repara o pană pe roata spate. Poziția cedată concurentului din Cehia am caștigat-o înapoi cu puțin noroc. Ultimul kilometru din traseu a fost probabil cel mai tehnic din întreg concursul. Scurte cățărări extrem de abrupte urmate de coborâri la fel de dificile, pe rădăcini și piatră de stâncă ascuțită. Ultimul kilometru a fost și cel mai aglomerat de pe tot traseul. Ajunși din urmă, foarte mulți concurenți de la traseele scurte împingeau bicicletele atât la deal cât și la vale creând astfel mici aglomerări pe segmentele foarte înguste de la final.

Horal MTB Maraton 2020

Am ajuns la linia de sosire complet epuizat dar extrem de mulțumit atât de evoluție cât și de rezultat. Cu un zâmbet forțat am trecut linia de sosire cu un timp de 3 ore și 58 de minute, ocupând locul 12 în categorie (19-39) și 15 la general. Am reușit astfel să închei cu succes unul dintre cele mai frumoase și bine organizate concursuri de MTB din Slovacia. Cel puțin așa spun mult mai experimentații bicicliști de aici.

Link Strava plus câteva cifre pentru curioși:

Distanță parcursă:   80km
Viteză medie:     20.3km/h
Viteză max:      71.8km/h
Puls max:       191bpm
Puls medie:      163bpm
Putere (est. NP):   271W
Cățărare:
   - %:       61.8%
   - timp total:   2h28min
   - vit. medie:   13km/h
Timp total:      3h58min