Au trecut vreo două luni de zile de la ultimul concurs la care am participat. Vară, căldură mare, lipsă antrenament, aperol, lene – pot găsi o grămadă de motive dar cert e că am dus dorul unui concurs. Cyklomaraton po ceste SNP (sau Martinský cyklomaratón) a fost alegerea făcută pentru a simți din nou adrenalina provocată de un concurs de ciclism.

Concursul se desfășoară în nordul Slovaciei, cu start/finish în orașul Martin (la vreo 230km depărtare de Bratislava), pe drumuri strejuite de înalții munți Tatra. O adevărată plăcere să pedalezi în acea parte a țării. Am pornit de acasă cu noaptea în cap pentru a putea ajunge la start la ora 10:00. Ploaia torențială prin care am trecut nu a ajutat deloc la moral dar odată ajuns în Martin am dat peste drumuri uscate, soare și un peisaj superb.

Am luat startul la traseul scurt – puțin peste 60 de km și vreo 7-800m de cățărare. Concursul se desfășoară pe drumuri ondulate având imediat după start și puțin înainte de finish o cățărare (aceeași) nu foarte lungă dar suficient de abruptă pentru a împrăștia cicliștii in grupuri mici de-a lungul șoselei.

După prima cățărare am pierdut contactul cu grupul lider dar viteza scăzută cu care au rulat aceștia în următorii 5-10km m-a ajutat să-i ajung din urmă. Cam la fel de “alert” s-a pedalat pentru aproape tot concursul, diferența făcându-se pe aceeași cățărare (din sens opus) cu vreo 10km înainte de finish. Am încercat să stau cu grupul lider dar picioarele nu au fost deacord și s-au dat bătute în același moment cu garmin-ul de pe ghidon. Odată pierdut contactul a fost imposibil să-i ajung din urmă pe coborâre pentru că ritmul s-a menținut ridicat fiind foarte aproape de finish.

Am reușit să termin concursul în 1h41min, clasându-mă astfel pe locul 6 în categorie și pe 17 la general – la 41 de secunde de locul 1.

A fost prima participare la acest concurs dar sunt destul de hotărât să mă întorc. Organizarea, traseele alese și peisajul din jur m-au convins să revin.